Blog

Mensen zijn ingewikkeld (Floortje Scheepers)

Met als ondertitel: ‘Een pleidooi voor acceptatie van de werkelijkheid en het loslaten van modeldenken‘.

Het is een interessant boek, maar verwacht geen nieuwe en baanbrekende boodschap. De auteur laat in het boek zien hoe zij over de psychiatrie en mentale ontregeling is gaan denken. Het bevat niet dé waarheid. “Het is een perspectief op de waarheid, en in de communicatie met anderen ontstaat er een mix van perspectieven, die de waarheid steeds dichter benadert.” Het boek bevat een zekere traagheid, blijft weg van activisme en haar boodschap gaat me aan het hart:

Floortje Scheepers (1969) is hoogleraar innovatie in de ggz. In dit boek beschrijft ze haar ervaringen en reflecteert ze op haar geschreven hoofdstukken met wetenschappers, schrijvers en deskundigen zoals Christien Brinkgreve, Trudy Dehue, Arnon Grunberg, Gerrit Glas en Jim van Os. Hieronder de passages die mij het meest interesseerden en raakten.  

Pagina 9 “Het is mijns inziens passender om bescheiden te zijn over onze kennis en ons begrip. We kunnen beter accepteren dat niet-begrijpen altijd onderdeel  van onze wereld en ons mensbeeld zal zijn. Iets wat zo dynamisch en veranderlijk is zul je nooit helemaal doorgronden met statistische logica. Want zodra je de waarheid vastpakt, verlies je haar omdat die waarheid anders was geweest als je haar niet had vastgepakt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.