Boeken

Vrij!

Je zou verwachten dat ik door Corona meer zou gaan lezen. Ik heb momenteel 73 boeken in 2020 gelezen. Dat is heel veel, maar niet heel veel meer dan in 2019 op dat moment van het jaar.

Al voor Corona had ik besloten om de opdracht voor een vervolg op de Academische Werkplaats ‘Samen op school’, waar ik tussen eind 2015 t/m begin 2020 de coördinerende rol vervulde, niet aan te nemen.  Ik koos dus voor minder werktijd en meer tijd voor een opleiding tot bewustzijnscoach bij Elenchis. Hier werk ik -in een te gekke groep- en leer ik het verschil herkennen tussen mijn essentie (parel) en mijn persoonlijkheid (valse parel).

Corona zorgde voor extra vrije tijd. Ik meldde me direct bij ‘Extra Handen voor de Zorg‘ om me beschikbaar te stellen voor vrijwilligerswerk. Ik verwachtte veel vraag naar vrijwilligers bij GGD-en en zorginstellingen, zeker met mijn achtergrond als Gezondheidswetenschapper (afstudeerrichting Milieugezondheidkunde). Na een speeddate bij de GGD Midden Gelderland op 20 mei 2020 kwam ik teleurgesteld thuis: ik kwam niet in aanmerking. Ze zochten alleen mensen die minimaal 24 uur per week beschikbaar waren voor weliswaar betaalde inzet. Leve het systeem ;-(.

Corona zorgde niet alleen voor extra tijd; ik had veel minder reistijd omdat ik voornamelijk thuis werkte voor het Autisme Kennisnetwerk Overijssel. Ook de yogaschool ging dicht en de bikram/ghosh/yin lessen werden online gegeven. Ik miste dus ook mijn sporten en beweging: ik fietste veelal naar Arnhem voor de yoga lessen.

Aangezien ik niet van hardlopen houd ben ik aan de wandel gegaan. Via sports tracker houd ik het aantal kilometers per wandeling of fietstocht bij. Ook ben ik aan de slag gegaan met de tuin en (het onkruid tussen de) tegels en ben ik plannen voor asbestverwijdering en renovatie van ons dak aan het coördineren. Het voelt fijn om voornemens, die we al lange tijd hadden, nu daadwerkelijk uit te voeren.

En dan kom ik terug op mijn leeshobby. Ik ben al een tijdje gefascineerd door het boek ‘Een Cursus In Wonderen (ECIW)‘. Van dit boek heb ik ongeveer 1/10 gelezen (in 2019)…. Direct daarna ben ik (14) boeken gaan lezen over ECIW. Dat vond ik vele malen leuker!

Zojuist las ik het boek ‘Gnosis en gnostiek, de bevrijding van liefde‘ van Bram Moerland. De gnostiek is een stroming die uitgaat van de fundamentele goedheid van de mens. Alleen iemand die de kudde verlaat kan die oorspronkelijke goedheid in zichzelf terugvinden. Vanaf het moment dat je niet meer in je ideologische identiteit gelooft ben je een vrij mens, omdat de illusie waarvan je eerst een deel was met een beeld van jezelf, dus geen greep meer op je heeft. Dit is je spirituele pad. Een pad van ervaren.

Het boek heeft vele raakvlakken met ECIW, vandaar dat ik mijn aantekeningen uit 2019 er weer bij pakte en aanvulde met wetenswaardigheden uit dit boek over de gnostiek.

Voor de geïnteresseerden: HIER lees je mijn volledige werkdocument ‘Een Cursus In Wonderen‘ met samenvattingen van de 15 boeken die ik hierover las. De pagina’s 29 t/m 33 gaan over het interessante boek ‘Gnosis en gnostiek’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.