Logeerhuis de Boeg

Ik zei begin 2015 ja tegen een fantastisch burgerinitiatief van Esther van het Hof. Het oprichten van kindergasthuis De Boeg in Groesbeek. Het eerste kindergasthuis in Nederland. Een plek voor ernstig zieke kinderen. Die voelt als thuis. Geen instelling. Maar een huis, met liefde verbouwd en ingericht. De Boeg is een kleine bungalow op Park Dekkerswald in het groene heuvellandschap bij Groesbeek. Een huis met een grote tuin eromheen. Met 3 suites voor 3 ernstig zieke kinderen en hun ouder(s). Waar zij tijdelijk kunnen verblijven als zij bijvoorbeeld na een lange periode uit het ziekenhuis ontslagen worden. Of als zij vaker per week naar het ziekenhuis moeten en de afstand te groot is naar huis. Of als hun eigen huis te druk is.

Heel 2015 zijn we druk geweest met het aanschrijven van fondsen, opzetten van een website en social media, verkrijgen van een ANBI status, het organiseren van een benefietavond, het administreren van inkomsten en uitgaven maar vooral met het slopen, verbouwen, verven, inrichten en schoonmaken van het prachtige huis. Hands-on. Vrienden en familie werden veelvuldig ingezet. Om -na een pilot waarin Lisanne Spaander en haar familie in de Boeg logeerden- het kindergasthuis in november 2015 feestelijk te kunnen openen! Volledig gefinancierd uit fondsen en met medewerking van (lokale) sponsoren. Zonder één betaalde directeur of coördinator. Ook de exploitatie wordt gefinancierd uit fondsen. Dus geen kosten voor kind en ouders. Op huishoudelijke kosten na.

Na de feestelijke opening nam Esther het stokje weer alleen over. Nou ja, alleen is Esther nooit want een batterij aan mensen is en blijft (vrijwillig) betrokken. Ik kijk met trots terug op dit bijzonder jaar en deze prestatie. In korte tijd zoveel gerealiseerd. Met tastbaar resultaat voor ernstig zieke kinderen en hun ouders. Inmiddels hebben al vele gezinnen tijdelijk in de Boeg verbleven. “Een rustpunt tijdens mijn intensieve revalidatie en ’s avonds lekker samen koken.

In 2022 heb ik met het Boeg team de Mont Ventoux bewandeld. Lees hier meer.