Bron- en contactonderzoek (BCO)

Sinds oktober 2020 voer ik als vrijwilliger via het Rode Kruis bron- en contactonderzoek (BCO) uit voor de GGD-en.

Ik ben lid van de trainingsgroep ‘Bron- en contactonderzoek’ van de GGD GHOR. De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) leidt en coördineert de geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises.

Ik was direct onder de indruk van de professionaliteit die het kennisnet van zowel het Rode Kruis als de GGD GHOR uitstraalde. Accounts en community’s binnen handbereik en een compleet opleidingsprogramma staat in de steigers. Ik voelde me direct onderdeel van een groter geheel en dat voelt erg fijn.

Ik leerde een compleet nieuw vak aan. Met ruim 12 uur aan zelfstudie, 2 hele trainingsdagen en webinars ter afsluiting kun je niet anders dan dit bron- en contactonderzoekwerk serieus nemen en diep respect hebben voor al die BCO-ers die al aan het werk zijn.

Het duurde even voordat ik mijn ‘Corona-weg’ had gevonden. Mijn aanmelding bij ‘extrahandenvoordezorg’ op 11 april 2020 kreeg in eerste instantie geen respons. Na mezelf herhaaldelijk onder ogen van de lokale GGD gebracht te hebben werd ik uitgenodigd voor een speeddate bij de GGD Gelderland Midden in mei 2020. Dit bleek een werving te zijn voor betaalde BCO krachten: je moest minimaal 24 uur per week beschikbaar zijn. Dat was niet wat ik wilde. Pas eind september 2020 werd ik via een tweet van Remke van Staveren gewezen op het Rode Kruis, die vrijwilligers wierf voor BCO werk. Eenmaal aangemeld ging het snel.

Het ‘dweilen met de kraan open’ gevoel is me al bekropen. Ik kom mijn eigen oordelen tegen over het nut en noodzaak van BCO werk (op dit moment), de isolaties en quarantaines, het landelijk beleid en de maatregelen. Tegelijkertijd leer ik mijn nieuwsgierigheid voorop te stellen in dit werk. En herinner ik mezelf er aan waarom ik me heb aangemeld: ik wil mijn steentje bijdragen, net als al die leerkrachten, medewerkers in de zorg en al die anderen.