Palestina

Drie weken in Palestina (2023)

Ik maak een ´alleenreis´ van 3 weken. De komende weken doorkruis ik de Westelijke Jordaanoever (Westbank, Palestina) van noord naar zuid wandelend, met gids en een aantal reisgenoten. Lees hier mijn (live) reisverslag 2023.

Ik schrijf deze post niet om op te scheppen over mijn ´alleenreis´, maar om aandacht te vragen voor bezet Palestina en het Israëlische apartheidsregime (zie dit overzicht van bronvermeldingen).

Ik heb al in 2018 (reisverslag 2018) met eigen ogen gezien hoe gekooid Palestijnen leven tijdens mijn eerste reis hiernaartoe. Wat ik zag en hoorde vulde me met ongeloof. Hoe is het mogelijk dat de internationale gemeenschap dit toelaat? Ondanks de hopeloze situatie ontmoette ik tijdens mijn reis gastvrije en vriendelijke Palestijnen en werd ik in grote dankbaarheid welkom geheten.

De situatie is op dit moment alleen maar slechter geworden met de recente komst van een nieuwe -uiterst rechtse- Israëlische regering. In de eerste tweeënhalve maand van 2023 vielen op de westoever 88 Palestijnse doden door Israëlische geweld (bron).

Ik ben zojuist de douane in Israël (Tel Aviv) zonder ernstige ondervragingen gepasseerd. Ook ben ik veilig het checkpoint naar Palestina doorgekomen. Iets wat ik als (witte) toerist vrij eenvoudig kan, Palestijnen daarentegen wordt reizen in/uit de Westelijke Jordaanoever onmogelijk gemaakt (zelfs ook het reizen binnen de Westelijke Jordaanoever).

Ik roep lezers van dit bericht op om zich ook te verdiepen en op te komen voor dit onrecht. Op welke manier dan ook. Boycot producten afkomstig uit illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestina (zie Boycott, Divestment, Sanctions, BDS), steun onderzoeksjournalistiek (financieel) zoals The Rights Forum en/of ga naar pro-Palestina demonstraties.

Mijn manier is om deze reis te maken via een Palestijnse organisatie, met overnachtingen bij lokale Palestijnse families en met lokale gids(en). Ik kijk uit naar alle ontmoetingen en ervaringen, onderweg mijn rugzak (hopelijk) vullend met zelfvertrouwen, nieuwe inzichten en wijsheden.

Lees hier mijn reisverslag 2023

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.