Palestina

Mijn reis door de bezette Westelijke Jordaanoever (Palestina 2023)

Ik reisde van 20 maart tot en met 11 april 2023 door Palestina; door de Westelijke Jordaanoever, die door Israël bezet wordt.

Het eerste gedeelte van reis was een groepsreis, geboekt via het Siraj Center. We wandelden het Palestina Heritage Trail. Mijn mede reisgenoten waren vier Australiërs, ik had geluk met deze fijne mensen. We werden begeleid door Palestijnse gidsen en hadden 14 overnachtingen bij lokale Palestijnse families en bedoeïenen. Onze bagage werd voor ons vervoerd. We liepen dus met een dag rugzak. Elke dag wandelden we ongeveer 10 tot 15 km. Met onderweg veel bezienswaardigheden. Het was een wandel- maar vooral ook een cultuur ervaringsreis: een full experience!

Daarna verbleef ik 7 nachten bij een Palestijnse familie in de oude stad van Jerusalem. Ik at elke avond de iftarmaaltijd, na het ramadan vasten, met de gastfamilie mee. Het was in deze week Pesach, Eastern en Ramadan tegelijk.

Feestdagen voor drie religies op dezelfde dagen was uniek: de stad was extra feestelijk met prachtige ceremonies en tegelijkertijd ook beladen op momenten en dagen. Er werden extra Israëlische militairen ingezet, onder het mom van veiligheid van inwoners en toeristen. In de praktijk kwam het (ook) neer op gewelddadige aanhoudingen van biddende moslims in de Al Aqsa moskee (s ’nachts) en het faciliteren van rondleidingen van (vermoedelijk) kolonisten van illegale nederzettingen op de Tempelberg. Arabieren werden in de straten gewelddadig aangepakt, (orthodoxe) joden met zachte hand. Ik heb het met eigen ogen gezien. Provoceren, grenzen oprekken en normaliseren. Aan de Palestijnse families waar ik tijdens deze reis verbleef merkte ik dat ze getraumatiseerd en tegelijkertijd ‘gewend’ waren geraakt aan het leven onder bezetting: de constante sirenes, de dagelijkse wegafsluitingen, de traffic jams, het water tekort, uitval van elektriciteit, lange rijen voor checkpoints, die elk moment van de dag gesloten konden worden. En niet te vergeten de talloze bewapende (veelal jonge) Israëlische militairen in het straatbeeld. Desondanks werd ik met een glimlach en met veel en overheerlijk eten welkom geheten!

Het werd een bijzondere reis, waar ik dagelijks verslag van deed voor het thuisfront. LEES HIER HET VOLLEDIGE REISVERSLAG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.