Blog

Steeds leuker: weg met de Facebook app

Ik stap in de trein van Utrecht naar Arnhem. Een treinreis van 35 minuten. Van plan om de laatste bladzijdes van een mooi boek te lezen. Naast mij komt een dame zitten. Ze installeert zich en pakt haar mobiel. Een hele oude, kleine Nokia. De hele treinreis is ze hierop aan het typen. Elke letter die ze intypt maakt een geluid. Ik irriteer me mateloos. Ik overweeg om ergens anders te gaan zitten. Maar doe het niet. Met moeite lukt het me om mijn aandacht bij mijn boek te houden.

Het grappige is dat ik het boek ‘Steeds leuker: de korte route naar een leuker leven’ van Jelle Hermus aan het lezen ben. Over hoe je met kleine veranderingen je leven leuker kan maken. Door het overboord gooien van de dingen die je niet blij maken. En over hoe je eenvoudig betekenis kunt introduceren in je eigen leven door te werken aan niet-veroordelen, compassie en liefde voor jezelf én de wereld om je heen. En tsja, daar zit ik dan in de trein. Vol irritatie, boosheid en totaal niet liefdevol. Terwijl ik lees hoe ik liefdevoller voor mezelf en anderen kan zijn. Maar het lukt me (nog) niet….

Wel heb ik diezelfde avond mijn Facebook, Twitter en LinkedIn apps van mijn mobiel verwijderd. Ik overwoog zelfs om, na het zien van Zondag met Lubach en de aankondiging van het ‘bye bye event’, mijn gehele facebook account op te heffen en een privacy statement te maken. Maar nadat ik er met een vriend over sprak kwam ik toch tot de conclusie dat ik vooral af wil van de afleiding van dergelijke apps gedurende een dag. Ik wil niet meer puur uit verveling facebook checken. En zoveel (onzinnige) informatie tot me nemen. En laat het boek ‘Steeds leuker’ nou precies dezelfde boodschap hebben: schrap de ellende, schrap de afleiding. Pak de regie over de invulling van je tijd en informatievoorziening (terug).

Ik vind het dus een leuk en concreet boek. Het heeft 287 bladzijdes en bestaat uit 4 delen. In het eerste deel lees je over de broednestmethode. Een methode die je helpt je leven in een opwaartse spiraal te brengen met steeds minder moeite. Het 2e deel gaat over vrijheid en het schrappen van de ellende. Het 3e deel gaat over blijheid en het 4e deel over betekenisvol leven en het gevoel van voldoening. De conclusie van Jelle Hermus is dat een leven dat draait om vrijheid, blijheid & betekenis véél simpeler is dan de meeste mensen denken. Op zijn online platform http://www.soChicken.nl lees je tips en inspiratie.

Ik werd bij het lezen van elk hoofdstuk blij. Maar hoofdstuk 11 (deel 3) raakte me echt: ‘oordelen verkrampt alles, in jezelf en bij anderen‘. Ik herkende veel bij mezelf. Ik zie de wereld en mezelf te vaak in termen van goed en slecht. Wat het leven moeilijker maakt, niet leuker. Oordelen maken je niet beter, liefdevoller of waardevoller. Ze maken je klein en angstig. Jelle Hermus schrijft ook over neutrale gebeurtenissen, die wenselijk of onwenselijk zijn voor je doelen. Een mooie manier van kijken richting vrijheid, blijheid, liefde en compassie.

De hoofdboodschap van het boek “er is altijd een kleine stap die je kan zetten op weg naar een leuker leven”.

En ook al lukte me dat (nog) niet in de trein, ik ben hoopvol. Met het verwijderen van een aantal apps op mijn mobiel heb ik mijn eerste stap gezet…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.