Blog

Big Magic

Ik las ‘Big Magic‘ van Elizabeth Gilbert. Ik kende de auteur van de bestseller ‘Eten, bidden, beminnen‘. Ik kon me dat verhaal niet meer precies herinneren, dat kan ik overigens van geen enkel boek (vandaar deze website ;-), maar ik weet nog wel dat ik het een mooi boek vond. Ook ‘Big Magic‘ is een aardig boek met een inspirerende boodschap.

Elizabeth Gilbert gelooft in het bestaan van ideeën als onstoffelijke energetische levensvorm, met een bewustzijn en een eigen wil. Ideeën gaan graag de interactie met mensen aan. Haar motto is dan ook: ga de verbinding aan met dat wat je graag doet in het leven. Ga er echt een relatie mee aan. Breng de discipline en volharding op om dit zo vaak als mogelijk te doen. Oefening baart kunst! Blijf nieuwsgierig het houd het vooral licht en luchtig.

Creativiteit voedt je ziel, in tegenstelling tot het ego. Het ego heb je nodig, net zoals je je angst nodig hebt om in leven te blijven. Het verschaft je de fundamentele contouren van je persoonlijkheid, het helpt je individualiteit op te eisen, je verlangens te specificeren, te leren inzien waar je voorkeuren naar uitgaan en je grenzen stellen. Maar je moet je ego niet alle touwtjes in handen geven, want dan loopt het uit op een fiasco. Het wil namelijk alleen maar beloond worden! En aangezien het nooit genoeg is, zal je ego altijd teleurgesteld zijn. Leer je egostemmen kennen is Gilbert’s boodschap en probeer ze niet zo serieus te nemen. Wees vooral goed voor je ziel, die maalt niet om beloning of mislukking.

Haar grootste truc is: niet klagen. Als je een creatiever wilt leiden zijn er heel veel goede redenen om te stoppen met klagen. Word ook geen gekwelde kunstenaar: maak je kunstenaarschap niet afhankelijk van je lijden en aandoeningen. In Gilbert’s ogen verkrampen en verstikken periodes van instabiliteit en ellende je creatieve geest. “Van emotionele pijn wordt je leven smal, dun en geïsoleerd. Als je een gekwelde kunstenaar bent, heb je een excuus om je geliefde slecht te behandelen, om jezelf slecht te behandelen, om je kinderen slecht te behandelen, om iedereen slecht te behandelen. Je acht jezelf bijzonder, want je maakt soms mooie dingen. Terwijl creativiteit groeit door de kieren tussen onze aandoeningen, als onkruid tussen tegels. Het komt niet voort uit de aandoeningen”. 

Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken:

  1. Heb moed!
  2. Laat je betoveren!
  3. Creatief leven is een recht, vraag er geen toestemming voor.
  4. Volhard in het uitvoeren van jouw kunst
  5. Vertrouw op de liefde en niet op de pijn.
  6. Creativiteit is goddelijk!

De kunst van creatief leven volgens Elizabeth Gilbert is de aanname dat liefde belangrijker is dan lijden. “Kunst is een loodzwaar karwei en een geweldig voorrecht. De schatten die binnen in jou verborgen liggen, hopen dat je ja zult zeggen“.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.