autisme

Ik kan er nét niet bij

Wat een dapper en goed leesbaar boek: ‘Ik kan er nét niet bij’ van Sander Verheijen. Zijn verhaal is aangrijpend. En eerlijk. De liefde voor zijn zorg(tweeling)kinderen en zijn vrouw spat er van af. Het boek leest ook als een trein: ik las het in twee uur uit, ook al telt het boek 286 bladzijdes. Ik wilde het direct uitlezen en niet even wegleggen.

De hoofdstukken zijn erg kort. De activiteiten volgen zich snel achter elkaar op. Het boek leest als een logboek. Tijd om (mee) te voelen en verwerken kreeg ik als lezer niet. Ik vermoed dat dit vergelijkbaar is met het proces waarin de schrijver zelf zit. Het schrijven van dit boek voelt als een noodzakelijk project. Het heeft een iets te geforceerd karakter naar mijn idee.

Na het lezen ervan dacht ik ‘Wat zouden zijn kinderen ervan vinden, later als ze groot genoeg zijn om dit te lezen of voorgelezen te krijgen?’. In zijn nawoord schrijft de auteur hier wel iets over. Maar nog steeds vind ik het intiem om over je kinderen te schrijven als ze zelf hierin nog geen stem kunnen krijgen.

Ik las onlangs het boek van Aaltje van Zweden ‘Om wie je bent’ over haar zoon met autisme. Bij het lezen van haar boek voelde ik dit ongemak niet. Ik werd meegezogen in haar gevoelens en worstelingen. Haar verhaal bestrijkt een langere periode waarin meer verwerking heeft plaats kunnen vinden, meer duiding over autisme en de keuzes die Aaltje van Zweden als ouder maakte. Sander Verheijen lijkt nog middenin zijn verwerkingsproces te zitten bij zijn tweeling. Waarvan de een geboren is met een zware hersenbeschadiging en de ander autisme heeft.

‘Ik kan er nét niet bij’’ is een verhaal wat geschreven moest worden. En ook gelezen moet worden. Het AD was lovend over het boek. Bol.com recensies ook. Ook op Hebban, een boekensite en lezerscommunity, zijn de recensies overwegend positief (5 sterren); de 2 en 3 sterren recensies zijn op één hand te tellen. Maar in deze recensies vond ik wel enige herkenning.

Een belangrijk detail hierbij is dat de auteur van het boek -Sander Verheijen- hoofdredacteur en general manager is van Hebban.nl. Ook ik gebruik deze boekensite sinds eind 2017 actief. Vooral om recensies en artikelen te raadplegen en schrijven. Ik bezoek de site een paar keer in de week. Al vanaf het begin was ik verbaasd over het vrij positieve gehalte aan recensies, met name door Hebban recensenten, die verreweg het meeste podium krijgen. Het voelt net iets te geforceerd. En dat vind ik dus ook van het boek ‘ik kan er net niet bij.’

Ik geef het *** sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.