Blog

BLOG mentale (vakantie)modellen

Ik heb altijd veel bewondering voor mijn schoonzus en zwager die, zolang ik ze ken, met tent, zonder te boeken, op vakantie gaan. Ook toen zij kinderen kregen gingen die -zo klein als ze waren- gewoon mee. Hier dacht ik over na toen ik het boekje “The shadows of the Neanderthal” las van David Hutchens. Dit korte boekje gaat over het bewust worden van je eigen aannames (mentale modellen) en het gericht actie ondernemen om deze uit te dagen.

Ik dacht aan mijn vakantieverleden. Als kind met mijn ouders elk jaar naar het hetzelfde plaatsje Malgrat de Mar. Het enige wat wel eens veranderde was het hotel waarin we verbleven. Daarna wat studentikoze vakanties (met tent), sinds ik mijn partner ontmoet heb vooral vliegvakanties en toen onze dochters geboren werden stacaravans op campings in Frankrijk en Italië. Drie zomers terug waren we dit beu en boekten we autorondreizen door Scandinavië. Maar afgelopen jaar gingen we voor het eerst, zonder te boeken, met eigen tent, op vakantie. Net als mijn schoonzus en zwager. Karinthië in Oostenrijk leek ons een mooie bestemming in de zomer. We zijn uiteindelijk de zon achterna gereden en hebben drie plekken in drie verschillende landen bezocht. Die vrijheid voelde heerlijk!

SAM_0018      SAM_0113

Wat zegt dat over mijn mentale modellen? Dat eerdere ervaringen bepalen hoe ik naar vakanties kijk? En dat ik, on top of the “Ladder of Inference” zoals beschreven in het boekje,  actie onderneem en hiermee mijn oorspronkelijke blik verruim?

Tijdens deze zomervakantie kwamen we tot het besef dat de charme van het avontuurlijk kamperen (met een knipoog, want we hebben een idioot grote opblaastent) zit in het samen kunnen genieten van de reis. En accepteren dat het niet gaat om het vinden van de perfecte plek…. Zo hadden we in Istrië onze plek geselecteerd op vlak terrein, gras en schaduw. We hadden voor het gemak het bord “elke avond live muziek” over het hoofd gezien bij het nabijgelegen restaurant, waardoor we diezelfde avond getrakteerd werden op harde muziek. Gelukkig hadden we s’ochtends vroeg geen last van lossende vrachtwagens en vuilniswagens (we stonden praktisch naast containers, ook over het hoofd gezien) en konden we een paar dagen zonder stroom (ook niet gezien dat het elektriciteitskastje op 25 meter afstand stond). De charme van kamperen 😉

Daarnaast kwamen we tot de ontdekking dat we lang gericht waren op onze tent en campings. Pas na 2 heerlijke weken tent, zon en zee in Istrië en Italië kwamen we op het idee om in Oostenrijk, met al weken onvoorspelbaar weer, een appartement te boeken voor de laatste nachten van onze vakantie. Hardnekkig die mentale modellen….

SAM_0222  SAM_0134  SAM_0032  SAM_0241

Bovenal leert het mij dat ik het leuk en belangrijk vind om mijn eigen, maar ook die van anderen, mentale modellen te ontdekken. En deze, in interactie met anderen, te verkennen en op te rekken. Ik heb genoten van de vrijheid en de charme van het kamperen. Weer thuis ben ik blij dat ik dit jaar (2014) de opleiding “In de Wind” van het SIOO volg. Met volop ruimte om te leren en reflecteren met anderen. Ben benieuwd naar de volgende Zeevaartschool!

Categorieën:Blog, Boeken, Veranderen

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.