De Boeg

Eerste gasten in kindergasthuis De Boeg

Samen met Esther van het Hof realiseer ik het eerste kindergasthuis in Nederland. Het heet De Boeg. De Boeg is een kleine bungalow op Park Dekkerswald in het groene heuvellandschap bij Groesbeek. Een huis met een grote tuin eromheen.

IMG-20150706-WA0012IMG-20150706-WA0004IMG-20150706-WA0005IMG-20150706-WA0006

 

 

 

 

Hier worden 3 suites voor 3 ernstig zieke kinderen gerealiseerd. Waar zij kunnen verblijven met hun ouder(s). Als zij bijvoorbeeld na een lange periode uit het ziekenhuis ontslagen worden. Of als zij vaker per week naar het ziekenhuis moeten en de afstand te groot is naar huis. Of als hun eigen huis te druk is. Of als hun ouders nog moeten leren om te zorgen voor hun zieke kind. Voor al dit soort situaties is er De Boeg. De Boeg geeft ernstig zieke kinderen en hun ouders een zachte landing naar huis. Met als doel dat de kinderen en hun ouders zelfverzekerder naar huis gaan.

De Boeg wordt gerealiseerd met lokale aannemers. En met hulp van onze familie, vrienden en vele vrijwilligers. Een gedeelte van De Boeg is onlangs in gebruik genomen door twee bijzondere gasten. foto lisanne voor De Boeg GelderlanderAls pilot. Om eind 2015 definitief onze deuren te openen. De Gelderlander besteedde er aandacht aan. Lees hier het artikel wat eind juni 2015 in de Gelderlander verscheen.

Kindergasthuis De Boeg is een nieuwe schakel in de keten van ziekenhuis naar huis. Met een vernieuwende werkwijze:

1. De opzet van De Boeg is dat alles zoveel mogelijk ‘net als thuis’ is, waarbij de regie volledig in handen is van de ouders met hun kind. Dit komt onder andere tot uitdrukking in het feit dat er geen kantoorruimte in de bungalow aanwezig is. De Boeg is immers geen instelling. Ook maken de ouders zelf, eventueel met ondersteuning van de oprichters, contractafspraken met zorgleveranciers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kinderhospice, waar ouders de zorg over hun kind overdragen aan personeel, in dienst van de hospice.

2. Uitgangspunt is dat ouder en kind, desgewenst samen met vriendjes en/of grootouders, samen comfortabel kunnen verblijven. Dat is een verschil met het Ronald Mc Donald huis, waar het kind in het ziekenhuis verblijft en de ouders in het nabijgelegen Ronald Mc Donald huis.

3. De Boeg wordt in samenwerking met plaatselijke ondernemers en vrijwilligers fysiek gerealiseerd middels crowdbuilding. Hergebruik van materialen. Betrokkenheid van lokale ondernemers, familie en vrienden.

4. De Boeg faciliteert in getrainde vrijwilligers en in de begeleiding van care for cancer. De begeleiding heeft als uitgangspunt: van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. De begeleiding van care for cancer kan uit verschillende onderdelen bestaan zoals het leren accepteren van de ziekte, het leren omgaan met angst en verdriet of het ondersteunen van een kind om een spreekbeurt op school te houden over zijn of haar ziekte. Indien nodig kan de begeleiding thuis online worden voortgezet. Care for Cancer begeleidt de overdracht naar huis met uitleg over de ziekte en handelingen aan huisarts of thuiszorg ter plaatse.

5. Vrijwilligers zijn niet standaard (zoals vaak bij een instelling/hospice) aanwezig. De vrijwilligers worden alleen op vraag van ouders/kind ingezet. Dit vergt een nieuwe manier van werken en organiseren. Het kan dus zijn dat een vrijwilliger een aantal uren standby is, maar niet wordt ingezet. Het zorgvuldig selecteren en trainen van vrijwilligers die flexibel zijn en regie over eigen leven in de vezels hebben is essentieel.

De versnelde start werd mogelijk gemaakt door donateurs en fondsen zoals de Roparun. Nu willen we graag door met het inrichten van de tuin, het opleiden van vrijwilligers en het concretiseren van de samenwerking met care for cancer. Hiervoor werven we momenteel de noodzakelijke middelen.

Stichting De Boeg heeft de ANBI status. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut en met het geheel van haar algemeen nuttige activiteiten. Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Doneer NU 😉

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.