leiderschap

#SpreekJeUitBekenKleur

#SpreekJeUitBekenKleur: de verkiezingsleuze van BIJ1  die hen hielp aan een zetel in de 2e Kamer! Ik stemde op 17 maart 2021 vol overtuiging op deze politieke partij. Hier ging wat aan vooraf…

Op zondag 14 juni 2020 stond ik op het Museumplein in Amsterdam bij een pro Palestina demonstratie. Ik was voor de eerste keer in mijn leven (ik was toen 45 jaar ;-)) aanwezig bij een demonstratie. En wat voor een. Maar ik moest hier, net als met mijn reis naar de Westelijke Jordaanoever in 2018, gewoon zijn. Geen vraagtekens, gewoon een innerlijk weten, waar ik naar handelde.

Kort daarna, op 20 juni 2020, werd ik lid van politieke partij BIJ1. Nooit eerder was ik lid geweest van een politieke partij. Ik stemde altijd ‘links’ en altijd op een vrouw, soms PvdA, SP, D66, PvdD. Nooit eerder voelde ik de behoefte om lid te worden van een politieke partij. Maar de revolutionaire missie, visie en aanpak van BIJ1 spraken me aan. Er zit meer activisme in me dan ik dacht ;-).

Het uitgebreide BIJ1 verkiezingsprogramma wat later dat jaar verscheen, verwoordde precies wat ik dacht en vond. Over dekolonisatie, over de zorg en over de inzet van ervaringskennis: van plofparticipatie naar eigenaarschap.  Een inhoudelijk sterk en consistent sociaal programma, gericht op solidariteit, economische rechtvaardigheid en radicale gelijkwaardigheid (gelijkheid als échte gelijkheid).  Met veel en goede achtergrondartikelen, onder andere over Palestina. En met een kandidatenlijst waar echte volksvertegenwoordiging en inclusie voorop staan: BIJ1 representeert ook de stemmen van al die mensen die niet of nauwelijks gehoord worden binnen de traditionele partijen.

Eerlijk is eerlijk, ik durfde pas ‘kleur te bekennen’ toen ik ook andere mensen in mijn tijdlijn zich zag uitspreken en ik besefte dat ook ik niet stil meer wilde zijn en zelf in actie wilde komen. Op 21 januari 2021 regelde ik een ondersteuningsverklaring in de gemeente waar ik woon (Rheden, Gelderland).

Ik wil BIJ1 in de Kamer op basis van hun ideeën. Ik wil dat de samenleving anders wordt ingericht. Winst staat nu boven mens en natuur en zorgt voor structurele ongelijkheid: ik vind dat het roer om moet. In de media optredens zag ik alle BIJ1 kandidaten verbanden leggen en broodnodige nuanceringen aanbrengen. Sylvana Simons gebruikte steevast élke vraag, hoe irritant gesteld ook, om rustig de standpunten van BIJ1 te maken en helder uiteen te zetten (zie dit interview).  Wat een aanwinst voor de Kamer. En nee, het programma van BIJ1 is niet doorgerekend door het CPB en dit wordt onderbouwd met goede argumenten, beschreven in dit stuk:

‘De voorspellende waarde van de CPB-berekeningen is zeer beperkt, de berekeningen zijn gebaseerd op modellen die niet neutraal maar ideologisch zijn en een partij die systeemverandering wil heeft niks aan berekeningen die uitgaan van continuering van het bestaande systeem.’

Ik ben blij (verrast) dat ik voor het eerst in mijn leven geïnspireerd ben geraakt door een politieke beweging. Dank BIJ1ers voor jullie inspiratie en inzet! Samen schrijven we geschiedenis in dit politieke (slag)veld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.