De Boeg

Waarom NEE zeggen moeilijker is dan JA zeggen

Ik ben lekker aan het vooruit organiseren. Er komen twee weken (kerst)vakantie aan. Twee weken geen werk en geen mail. Ik ben boeken aan het uitzoeken om te lezen. Net als iedere vakantie heb ik er al veel gelezen voordat de vakantie daadwerkelijk begint. Afgelopen weekend las ik “Jij zegt het” van Connie Palmen, “Lieveling” van Kim van Kooten en “een weeffout in onze sterren” van John Green in één adem uit. Vorig weekend “Ma” van Hugo Borst en “De Nachtegaal” van Kristin Hannah. Ben benieuwd of ik “Judas” van Amos Oz, de volgende op de leesstapel, al uit heb voordat de vakantie begint 😉

Lezen is een hobby die ik van jongs af aan heb. Sporten ook. In januari 2015 ben ik begonnen met Bikram Yoga in Arnhem. Fysiek gezien de perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Op geestelijk vlak versterk je o.a je zelfvertrouwen, zelfbeheersing, vastberadenheid, geduld en ontwikkel je een beter concentratievermogen. Las ik op de website. In oktober dit jaar beleefde ik de lekkerste les ooit. Waarom? Om hoesten te voorkomen was ik wat minder hard aan het werk gegaan tijdens de les. Waardoor ik mijn ademhaling beter kon regelen. En een goede ademhaling heb je wel nodig tijdens 26 (altijd dezelfde) oefeningen in een verwarmde ruimte. Ik kon met meer rust de yoga beoefenen. Fijn!

Rust was iets wat dit jaar compleet ontbrak. Ik zei begin dit jaar ja tegen een fantastisch burgerinitiatief. Het oprichten van kindergasthuis De Boeg in Groesbeek. Een plek voor ernstig zieke kinderen. Die voelt als thuis. Geen instelling. Maar een huis, met liefde verbouwd en ingericht. Het hele jaar zijn we druk geweest met het aanschrijven van fondsen, opzetten van een website en social media, verkrijgen van een ANBI status, het organiseren van een benefietavond en feestelijke opening, het administreren van inkomsten en uitgaven maar vooral met het slopen, verbouwen, verven, inrichten en schoonmaken van het prachtige huis. Want het kindergasthuis staat er! Volledig gefinancierd uit fondsen en met medewerking van (lokale) sponsoren. Zonder één betaalde directeur of coördinator. Ook de exploitatie wordt gefinancierd uit fondsen. Dus geen kosten voor kind en ouders.

Wat een “hands-on” mentaliteit werd er in me aangeboord. En ondernemerschap. Het kan geen toeval zijn dat de SIOO opleiding die ik in 2014 volgde recent werd omgedoopt tot “Ondernemersschap in Organisatieverandering”. Ik bracht dit in 2015 volledig in praktijk. Onlangs schreef ik twee sinterklaas gedichten. Eén voor mijn man Mark en één voor Esther, initiatiefneemster van De Boeg. In beide gedichten blikte ik terug op een prachtig jaar. Vol activiteiten en energie. Vol resultaten, gedrevenheid en ambitie. Wat de keuze om mijn activiteiten voor De Boeg af te bouwen bemoeilijkte. Want wat is er nu gaver dan je ambitie verwezenlijken? Samen met anderen?

Mijn ambitie en gedrevenheid voor een mooiere wereld waarin iedereen mee kan doen komt niet alleen tot uiting in mijn activiteiten voor De Boeg. Ook in mijn rol als coördinator van het Autisme Kennisnetwerk Overijssel en sinds kort als projectleider van de Academische Werkplaats Transformatie Jeugd ‘Samen op School’ ga ik er vol voor. Het zijn alleen bij elkaar allemaal een beetje veel activiteiten is me inmiddels wel duidelijk. Keuzes maken dus. “NEE zeggen is moeilijker dan JA zeggen”, schreef ik aan Esther in mijn gedicht.

Categorieën:De Boeg

Getagd als:,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.