Blog

Vrede begint bij jezelf

Ik kan me niet meer herinneren wie mij tipte op het boek ‘Vrede begint bij jezelf‘ van Thich Nhat Hanh (2004). Volgens mij een lezer op Hebban. Maar ik ben dankbaar! De bibliotheek had het boek niet in haar collectie. Ook was het boek bij geen enkele boekhandel verkrijgbaar dan wel na te bestellen. Dan maar bestellen bij bol.com, waar ik het boek een dag later in huis had…

Auteur Thich Nhat Hanh (93 jaar) is een Vietnamese boeddhistische monnik, dichter, wetenschapper en mensenrechtenactivist. In 1967 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Hij is momenteel herstellende van een beroerte (november 2014) maar in het verleden organiseerde en begeleidde hij retraites voor Palestijnen en Israëli’s. Hier leerden ze naar elkaar te luisteren zonder te veroordelen, oefenden ze aandacht en diepe ontspanning.

Hij schreef in 2004 dit boek, in de hoop te kunnen helpen bij het oplossen van het voortdurende conflict. Een vredesproces met een spirituele dimensie.

Thich Nhat Hanh stichtte in 1982 Plum Village, een meditatiecentrum in Frankrijk. Collega teachers van Plum Village organiseren jaarlijks retraites in Israël en Palestina. Onlangs nog, in mei 2018, organiseerde zij een reis door Palestina en Israël genaamd ‘True freedom, true home‘. In navolging van zijn leer zijn er wereldwijd meer dan 1000 sangha’s ofwel spirituele groepen. In Nederland en Vlaanderen zijn er 70 sangha’s.   

Mij sprak de boodschap van het boek wel aan: verandering van een land begint bij het individu. Verwacht niets van een regering of internationale gemeenschap: dan kun je lang wachten. Hij pleit voor het nemen van tijd om de aard van je eigen waarnemingen te bekijken. Door het (uit)oefenen van loopmeditatie en bewuste ademhaling. Inzien dat de ander veel heeft geleden en dat jij de situatie verslechterd hebt. Kijken naar de ander met mededogen. Hebben we eenmaal enige vrede in ons lichaam, onze emoties en waarnemingen, kunnen we een ander helpen. Door vreedzame groepen te organiseren die samen kunnen vloeien als een rivier en een vredesconferentie en vredesverdrag organiseren. Zo gloort er hoop voor het Midden Oosten in zijn ogen.

Ik vertrek zondag aanstaande voor 13 nachten naar Israël/Palestina. Een gebied vol historie en conflicten. Met veel verschillende mensen en culturen op een relatief kleine plek. Ik zie mijn reis naar Palestina niet als een persoonlijke vredesmissie, maar dit boek maakte mij extra nieuwsgierig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.